Gribshunden

ETT SKEPP FRÅN COLOMBUS TID
Utanför Stora Ekön i Ekösund, Ronneby skärgård, vilar resterna av ett skepp från 1400-talet. Vraket är identifierat som det danska örlogsskeppet ”Griffen” eller ”Gribshunden” som förliste under dramatiska omständigheter 1495.

Gribshunden byggdes under en övergångsperiod inom nordeuropeiskt skeppsbyggeri.
De mindre klinkbyggda krigs- och handelsfartygen var inte längre tillräckliga för de allt mäktigare, kungastyrda nationalstaterna i Europa. De behövde stora, stabila skepp till försvar, erövringar och långväga handel. Fartyget byggdes troligen i Flandern eller Nederländerna. Förmodligen var det ett medvetet val av kung Hans för att inte gynna de nordtyska Hansastäderna som fortfarande var ledande inom skeppsbyggeri.

Om han lät bygga skeppet på beställning eller köpte in det färdigt är oklart. Dendrodatering av virke från skrovet visar att träden fälldes någon gång 1482-83 i nordöstra delen av dagens Frankrike.

Gribshunden är samtida med de första stora upptäcktsresorna. Columbus seglar till Amerika 1492 och Vasco da Gama till Indien 1498. Därför är ”Gribshunden” viktig även för forskare utanför Sverige eftersom vraket kan ge viktiga ledtrådar till hur upptäckarnas skepp var konstruerade.

I källorna kan man läsa att ”Gribshunden” bland annat seglade till England, Norge och Gotland på kungens order. Enligt flera experter är ”Gribshunden” världens bäst bevarade skepp från 1400-talet.

Att det är så välbevarat beror på att inte finns skeppsmask i Östersjön och att salthalten är låg.
Dendrodatering eller dendrokronologi är en metod att datera trä med hjälp av årsringarna.

”Gribshunden” är byggd på kravell och fartygstypen kallas karack. De kravellbyggda skeppstyperna karack och karavell användes redan på
1300-talet i Medelhavet. I norra Europa började man bygga de första skeppen på kravell under andra hälften av 1400-talet.

Kravellbåtar kunde byggas större och stabil än klinkbyggda skepp. Därmed kunde de ta mer last och utrustas med en större rigg.

I för och akter på det kraftiga skrovet kunde så kallade kastell placeras.
Dessa användes vid strid. Med kravell menas att skrovet byggs på spant och plankorna i bordläggningen läggs kant i kant. Skrovets ut-
och insida blir slät.

Klinkteknik innebär att plankorna i bordläggningen läggs omlott. Spant och bottenstockar passas in när skrovet är klart.

På 9 meters djup vid Stora Ekön i Ekösund i Ronneby skärgård, vilar resterna av ett skepp från 1400-talet. Det mesta av skeppet finns kvar. Skeppsdelarna ligger spridda på bottnen delvis täckta
av sediment. Det var ett stort fartyg som bör ha varit riggat med minst tre master.

Det är det äldsta, bestyckade örlogsskeppet som påträffats i nordiska vatten och förmodligen världens bäst bevarade 1400-talsvrak.

Det mest spektakulära fyndet är den mäktiga förstävsfiguren.

Vraket upptäcktes på 1970-talet av Sportdykarsällskapet Doppingarna. Marinarkeologiska undersökningar har genomförts av Kalmar läns museum och MARIS/Södertörns högskola.

På 9 meters djup vid Stora Ekön i Ekösund i Ronneby skärgård, vilar resterna av ett skepp från 1400-talet. Det mesta av skeppet finns kvar. Skeppsdelarna ligger spridda på bottnen delvis täckta
av sediment. Det var ett stort fartyg som bör ha varit riggat med minst tre master.

Det är det äldsta, bestyckade örlogsskeppet som påträffats i nordiska vatten och förmodligen världens bäst bevarade 1400-talsvrak.

Det mest spektakulära fyndet är den mäktiga förstävsfiguren.

Vraket upptäcktes på 1970-talet av Sportdykarsällskapet Doppingarna. Marinarkeologiska undersökningar har genomförts av Kalmar läns museum och MARIS/Södertörns högskola.

”Gribshunden” var ett högteknologiskt, krigiskt vidunder med för- och akterkastell. Det enda av sitt slag som överlevt till vår
tid. Den här typen av skepp var ovanliga även för sin egen tid.

Skeppet var utrustat med moderna bakladdade järnkanoner. Det kan ha funnits så många som 60 kanoner ombord. Den tidens bataljer handlade om att slåss man mot man. De höga kastellen var en sorts stridsplattformar varifrån man kunde borda fiendeskeppen.
Härifrån kunde även pikar, fotanglar, brinnande beckkransar och liknande kastas mot fienden.

I en uppteckning över kung Hans krigsskepp från 1487 nämns 12 fartyg. Ett av de största fartygen är ”Griffen” eller ”Gribshunden”.

Marinarkeologerna uppskattar att skeppet var cirka 35 meter långt och 10 meter brett. I skriftliga källor kan vi följa att  ”Gribshunden” var i dansk tjänst från åtminstone 1486 fram till förlisningen 1495.

Det fynd som väckt störst uppmärksamhet är den långa balken med en skulpterad yttre ände – ett groteskt grinande monster med vassa tänder. En stor grinande drake eller grip har en skrikandeman i gapet. Ögonen verkar sitta nedanför ”pannan” riktade framåt och de två ”knopparna” ovanpå skulle kunna vara fästen för horn.

Frågorna kring skulpturen är många. Vad betyder figuren som antingen blir slukad eller utspydd ur gapet? Symboliserar den berättelsen i Bibeln om Jonas i valfiskens buk? Var det kungen som bestämde motivet? Var den målad? Hade den horn? Balken fungerade som mittstöd till förkastellet. I augusti 2015 lyftes den från vrakplatsen och är för närvarande under konservering.

Den är drygt 3,5 meter lång och väger cirka 300 kilo.Skulpturen är den enda av sitt slagsom påträffats och bärgats.

”Gribshunden” kan ge många ledtrådar till hur tidigmoderna fartyg var konstruerade.

Gribshunden har konstruktionsmässigt mycket gemensamt med den välkända katalanska så kallade Matarómodellen från mitten av 1400-talet.

Senare utvecklades båttypen i de stora välkända nordeuropeiska örlogsskeppen som brittiska ”Mary Rose” och svenska ”Mars”.

”Mary Rose” tillhörde den engelska flottan under första hälften av 1500-talet. Förliste 1545 vid Isle of Wight. Delar av skeppet bärgades 1982. Photo by Gerry Bye. Original by Anthony Anthony, via Wikimedia Commons Modern replika av ”Santa Maria”. By Dietrich Bartel,
via Wikimedia Commons.

”Mars”, även känd under sin samtid som ”Makalös” och enligt traditionen som ”Jutehataren” (”Danskhataren”). Ett av sin tids största fartyg. Förliste 1564 vid första slaget vid Ölands norra udde under Nordiska sjuårskriget. Jacob Hägg, 1909,
via Wikimedia Commons

Modern replika av ”Santa Maria”. By Dietrich Bartel,
via Wikimedia Commons.

Född 2 februari 1455, död 20 februari 1513. Kung av Danmark från 1481, av Norge från 1483 och som Johan II av Sverige 1497–1501. Kung Hans var far till kung Kristian II som genomförde Stockholms blodbad.

Som politiker har han bedömts som klok och energisk. Han skapade Danmarks första örlogsflotta och bekämpade Hansans inflytande på de nordiska ländernas ekonomi.
Redan 1483 hade han utsetts till kung över Sverige men riksrådet Sten Sture den äldre kämpade för att behålla makten över Sverige. Kung Hans mål med Kalmarresan var att slutligen förmå svenskarna att skriva
under alla dokument som låg packade och klara på ”Gribshunden”.

Katastrofen i Ekösund hindrade inte Hans. Han fortsatte sin resa till Kalmar. Äntligen skulle han bli kung över alla de tre nordiska rikena.

När svenskarna aldrig dök upp till förhandlingarna tröttnade kung Hans på att vänta och återvände till Danmark.

Det skulle dröja till 26 november 1497 innan han slutligen kröntes till kung över Sverige under namnet Johan II.

Stävfiguren är samtida med Bernt Notkes skulptur ”Sankt Göran och draken” i Storkyrkan i Stockholm. Monumentet restes efter Sten Stures seger över kung Hans far, Kristian I, vid Brunkeberg. Draken antas
föreställa dansken.

Det var just Sten Sture kung Hans skulle möta i Kalmar när förlisningen skedde vid Stora Ekön. När Hans till sist kröntes till unionskung 1497 skedde det i Storkyrkan bredvid den svenska segerskulpturen.

Sankt Göran och draken är ett berömt motiv inom konsten, där Sankt Göran enligt legenden räddade en stad, ibland även en jungfru eller prinsessa, från en hotfull drake. Legenden är välkänd i hela Europa, och
flera kyrkor har detta motiv på väggarna eller som skulpturer.

En grip slukande en man avbildad i ”The Travels of Sir John Mandeville” från andra hälften av 1300-talet. Av bilden framgår att en medeltida gripavbildning inte nödvändigtvis hade ett örnhuvud.

• Skeppet förliste 1495.

• Vraket ligger på 9 meters djup vid Stora Ekön i Ekösundi Ronneby skärgård.

• Fyndet känt sedan 1970-talet och kallades för Ekövraket eller Saxemaravraket.

• 2013 identifierat som ”Griffen” eller ”Gribshunden” som ingick i den danske kungen Hans örlogsflotta.

• Skeppet var cirka 35 meter långt och cirka 12 meter brett, byggt i Flandern eller Nederländerna på 1480-talet.

 Besättning och soldater uppgick till runt 150 personer vid förlisningen.

 Föremål som bärgats är bl.a. kanonlavetter, ankarspel, del av en ringbrynja och armborstpilar.

• Det mest spektakulära fyndet är förstävsfiguren som bärgades 2015.

• ”Gribshunden” är samtida med Christofer Columbus skepp ”Santa Maria” och Vasco da Gamas ”São Gabriel”.

Grupperingar

Objekttyp: Utställning


Källhänvisning

Showing qrtag“Gribshunden”, Blekinge museums samlingsdatabas, hämtad 27 april 2024
https://blm.kulturhotell.se/exhibits/gribshunden/

Nya kommentarer måste godkännas av en administratör innan de eventuellt publiceras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *