Blm 4861 – Framkallningslåda

Bild som illustrerar objekt c32-20501

Beskrivning: Framkallningslåda. Användes vid framkallning av daguerreotypiplåtar. Formad som en trälåda. Sidorna utskjutbara neråt, bildar "ben" så att brännare får plats undertill. I botten plåtskål för kvicksilver. Från denna går en termometer som är monterad på framsidan. Graderad 20-100 grader. Ovanför termometer en glasöppning. Hela framsidan täcks av en lucka med hål för termometern. På ena sidan orangefärgad glasöppning. Gångjärnsförsett lock. Svart invändigt. Beslag av mässing.
När plåten exponerats i kameran placerades den i framkallningslådan. Denna var vanligen mer eller mindre kubformad och stod på ben eller stöttor. (som kunde skjutas eller fällas ihop när framkallningslådan inte användes), så att en spritlampa kunde placeras under den. Lampan hettade upp kvicksilvret, som fanns i en metall-eller porslinsskål på lådans botten. Plåten placerades med framsidan nedåt i en hållare överst i lådan. Också denna hållare var ofta reglerbar, så att den kunde användas för olika plåtstorlekar. Eftersom hållaren vanligen höll plåten i 45 graders vinkel mot horisontalplanet kunde fotografen följa framkallningen genom gula eller orangefärgade fönster i lådans sidor. Framkallningslådan var ofta utrustad med en termometer, så att fotografen noggrant kunde kontrollera kvicksilvrets temperatur, vilken skulle vara omkring 60 grader.
Gåva 1907 av apotekare Bror Adolf Söderströms sterbhus, genom fröken Alma Söderström, Lilla Boråkra.
Neg nr A83:55

Objektnummer: 4861

Tillkomstperiod: Cirka 1850

Förvärvsdatum: 1907

Förvärvsomständighet: Gåva

Samtidigt förvärvat: Blm 4801-4905

Klassifikation: Foto, Mörkrumsutrustning

Antal: 1

Material: Trä, Plåt, Glas

Bredd (mm): 205

Höjd (mm): 240

Djup (mm): 150

Personrelation

Förvärvat från: Bror Adolf Söderströms sterbhus, Boråkra

Förvärvat från: Alma Söderström, Boråkra

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"Blm 4861 – Framkallningslåda", Blekinge museums samlingsdatabas, hämtad 07 juli 2024
https://blm.kulturhotell.se/objects/c32-20501/

Kommentarer om “Blm 4861 – Framkallningslåda

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!