Blm 4850 1 – Lådkamera

Bild som illustrerar objekt c32-20400

Beskrivning: Kamera för daguerreotypier, skjutlådemodell. Två hopskjutbara lådor. Främre lådan med objektiv är fäst i bottenplattan, på vilken den mindre glider in i den främre. Baktill en lucka som är sidhängd. Öppnas med hjälpav en mässingsspak på kamerans ovansida. Utanför lucka en löstagbar kassett som men skall fästa daguerreotypplåten (fotoplåten) på. Mässingsobjektiv. Linser med svart ring, en märkt "1" och en "5". En mellanring. Två svarta "bländarringar", olika storaoppningar, men båda märkta med "3". Ytterst på objektivet en ring med lucka. Text på objektiv "PHOTOGRAPHE à VERRES Combinés, Inventé par Charles Chevalier Ingenieur, Opticien, Prevete Palais Royal 163, Paris". Detta objektiv var ett kombinationsobjectiv i vilket den bakre linsen tjänstgjorde som landskapsobjektiv, men blev ett porträttobjektiv när den kombinerades med den främre linsen.
Kameran grovinställdes genom att man sköt den bakre lådan framåt eller bakåt och sedan låste den i lämpligt läge med en skruv, som löpte i ett spår i bottenplattan. Skärpan kunde därefter om så erfordrades fininställas med objektivets kugghjulsmekanism.
Denna kameratyp dominerade helt under 1840- och 1850-talen men tillverkades fram till sekelskiftet och användes i ateljéer långt efter det att bälgkameran hade kommit i allmänt bruk. Hopskjutbara lådkameror var också länge populära i tropiska länder, eftersom de tålde fukt och insektsangrepp bättre än kameror med läderbälg gjorde.
Gåva, 1907, av apotekare Bror Adolf Söderströms sterbhus, genom fröken Alma Söderström, Lilla Boråkra.
Neg nr A 83:55

Objektnummer: 4850

Littera / subnummer: 1

Samhör med: 4850:2

Tillkomstperiod: Cirka 1850

Förvärvsdatum: 1907

Förvärvsomständighet: Gåva

Samtidigt förvärvat: Blm 4801-4905

Specialbenämning: Daguerreotypikamera, skjutlådekamera

Klassifikation: Foto, Kameror

Antal: 1

Material: Trä, Mässing, Glas

Bredd (mm): 195

Höjd (mm): 247

Djup (mm): 460

Personrelation

Förvärvat från: Bror Adolf Söderströms sterbhus, Boråkra

Förvärvat från: Alma Söderström, Boråkra

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"Blm 4850 1 – Lådkamera", Blekinge museums samlingsdatabas, hämtad 04 juli 2024
https://blm.kulturhotell.se/objects/c32-20400/

Kommentarer om “Blm 4850 1 – Lådkamera

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!