Blm FGC 00910

Bild som illustrerar objekt c32-113672
1 / 1
Bild som illustrerar objekt c32-113672
Bild byline: Olle Olsson/Föreningen Gamla Carlscrona
Licens: Ej angivet

Nya Toffelverkstaden på Västra Vittusgatan i centrala Karlskrona

FGC 00910

Blm_FGC 00718- Blm_FGC 00964

Toffelverkstad, Bostadshus, Stadsgata

1950 talet - 1960 talet

Hösten 2020

Gåva

Stadsvy

Sverige

Blekinge

Blekinge

Karlskrona

Östra

Karlskrona

Karlskrona

Trossö

Rügen

Västra Vittusgatan

Negativ

Mannen som hade verkstaden hette Oskar Nilsson. Jag var ofta där och fick hjälpa till med lite olika saker i hans verkstad som låg innerst i lokalen. Främre delen var en liten butik. Kunderna fick måttbeställda trätofflor och jag minns hur ”farbror Toffel” mätte kundernas fötter så att träskorna skulle bli perfekta. Han hade också många kunder från bl a Örlogsvarvet (som det hette då) där många hade träskor som arbetsskor. Dessa hade inte gummisula utan bara träbotten. När bottnarna var utslitna behölls lädret, blöttes och formades över läst i trä och sattes på nya träbottnar. Lädret fästes i träbottnarna runtom med koppartråd, som i sin tur fästes på flera ställen med små kopparmärlor.
Innan det blev toffelverkstad var det en liten mjölkbutik i lokalen. Dit gick man med sin mjölkspann och lilla gräddkanna och handlade i lösvikt. Damen som ägde och drev mjölkbutiken hette fru Stridfors.
Hon fick stänga butiken en tid efter att det nya huset V.Vittusgatan 14 stod klart eftersom det öppnade en mjölk- och brödaffär i bottenplanet av 7- våningshuset.
Den lilla mjölkbutiken hade vitkaklade väggar och ljusgrått kakelgolv och kaklet fanns kvar även under tiden det var toffelverkstad./Christina Sandin.

Personrelation

Olle Olsson, Karlskrona

Innehållstyp: Fotografi


Källhänvisning

qrtag"Blm FGC 00910", Blekinge museums samlingsdatabas, hämtad 09 december 2021
https://blm.kulturhotell.se/objects/c32-113672/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × 5 =