Blm 29675 – Pall

Bild som illustrerar objekt c32-107298

Beskrivning: Rund pall med tre ben. Ett av benen är utbytt. Pallen kommer från Ytterön (Ytterön 1:95). Fastighetens första ägare var fiskaren Alexander Gustafsson
(född 1891). Överlåtaren köpte fastigheten av Alexanders barnbarn och då hade pallen lämnats kvar i huset. Den låg på en brasa för att eldas upp men sparades istället av överlåtaren.
Rester av färg på ben och undersida. På pallens ovansida syns ett par inristade bokstäver.
Sannolikt är Alexander en av de fiskare som syns på bild Blm D1340.

Objektnummer: 29675

Tillkomstperiod: Före 1975

Historik - Län: Blekinge

Historik - Härad: Östra Härad

Historik - Ort: Torhamn

Historik - Fastighetsbeteckning: Ytterön 1:95

Förvärvsdatum: 20210323

Förvärvsomständighet: Gåva

Förvärvsort: Karlskrona

Tillverkning - Landskap: Blekinge

Klassifikation: Möbler, Pallar

Antal: 1

Material: Trä

Höjd (mm): 450

Diameter (mm): 250

Tillverkning - Län: Blekinge

Berättat: En pall är en pall är en pall

Text skriven av överlåtaren Tullan Gunér: Denna pall är inte vilken pall som helst. Eller kanske är den det?
Pallen är ett så obetydligt föremål att det inte finns beskriven i uppslagsverk. Behövs inte, alla vet ändå vad en pall är, denna sittmöbel utan ryggstöd.
I möbelhistoriska lexikon med kapitel från medeltid till funktionalism finns den inte med. Men ändå finns mycket av medeltid i den, och gör anspråk på att vara funktionell. I vår moderna tids möbelkataloger finns alla tänkbara varianter på industritillverkade pallar.
Ursprung i forntid, och bara till för att användas. Den skymtas på bilder från allmogens enkla miljöer eller på interiörbilder som berättar om olika hantverk; guldsmeden i sin renässansverkstad, skomakaren vid sin läst, fiskaren i sitt båtskjul.
Pallen här fanns hemma hos fiskaren Alexander på norra Ytterön. Han som alla andra, behövde sitta ner, när nätet skulle lagas, eller kanske när sillen skulle rensas. På enklaste vis kom pallen så till; hemmasnickrad på det sätt som pallar då brukade vara, praktisk med tre ben för ojämn mark.
Där vid fiskeboden eller i uthuset har den sedan suttits på år efter år, decennium efter decennium under 1900-talet, medan dagens sysslor fullgjorts. Först Alexander, och efter honom sonen Sixten. När pallens ena ben gick av, så fick den givetvis ett nytt. Man tager vad man haver, som det heter. Hel och användbar igen.
Och sitsen var bra som skärbräda för ett och annat sillhuvud. Knivens märken är minnen från arbete och slit där ute i östra skärgården. Verklighet då, är våra fantasier nu.
Ny tid nya vanor. Fiskarnas liv på ön upphörde och huset såldes. Pallen från svunnen tid hamnade på skräphögen, men undkom vårbrasan.

TULLAN GUNÉR

Personrelation

Brukare: Alexander Gustafsson, Torhamn

Förvärvat från: Tullan Gunér, Karlskrona

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"Blm 29675 – Pall", Blekinge museums samlingsdatabas, hämtad 28 mars 2024
https://blm.kulturhotell.se/objects/c32-107298/

Kommentarer om “Blm 29675 – Pall

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!