Blm OF 03426 – Landshövding

Bild som illustrerar objekt c32-77124

Beskrivning: Blekinges Landshövding 1942-1948, Erik Lindeberg (1889-1967) invigningstalar på Blekingedagen 1943, klockan 13,00 från Kaffestugans terass i Wämöparken/Vämöparken.
TALET I SIN HELHET: För två veckor sedan hade jag gjädjen hälsa välkommen till en annan hembygdens fest, Sankt Jacobi marknad i Lyckeby. I dag äro vi samlade inför 1943 års Blekingedag. Den utgör för oss en ny erinran om hemmet och hembygdens grundläggande värden. Under de senare påfrestande åren har vi fått alltmera klart för oss, att vi svenskar hålla på att återupptäcka hembygden och fosterland. Visst äro vi, var och en i sin bygd, en smula stolta över den särprägel i karaktär och kynne, efter vilken vi människor utformas av hav, skogar och fjäll och växlande miljö. Men vi veta alla att en ny värld omöjligt kan byggas upp på annan grundval än hem, som bildas i vördnad för kärlek och trohet och frihet under ansvar. Vi veta också att över alla hembygdssymboler vajar Sveriges flagga. Om ofred skulle stunda veta vi vad som skall försvarad, vad som är heligt.
Bakom Blekingedagens högtid sttår som arrangör Blekinge musei- och hembygdsförbund, som vill hjälpa oss till en fördjupad känsla för hem och bygd, både genom anknytning till det forna och till den tid vi nu leva i. Jag kan erinra om att det är tjugo år sedan Blekinge hembygd bildades, nämligen 1923. Sammanslagningen mellan de två instutitionerna Blekinge museum och hembygdsförbundet skedde år 1929. - Det hade säkert mycket glatt hembygdsförbundets varmt uppskattade ordförande, greve Axel Wachtmeister, att även vara närvarande vid denna som alla föregående Blekingedagar.
Min välkomsthälsning till Eder excellens och till Eder alla som samlats här idag, innebär en hälsning från Blekinge musei- och hembygdsförbund. I förbundets hälsning vill jag särskilt innesluta många varma tankar till alla från dess frånvarande ordförande. Alla hjärtligt välkomna.

Objektnummer: OF 03426

Ämne: Landshövding, Blekingedagen, Wämöparken, Kaffestugan

Tillkomstperiod: 1943

Motivkategori: Verksamhet

Motiv - Land: Sverige

Motiv - Landskap: Blekinge

Motiv - Län: Blekinge

Motiv - Kommun: Karlskrona

Motiv - Härad: Östra

Motiv - Socken: Karlskrona

Motiv - Ort: Karlskrona

Personrelation

Fotograf: Okänd

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"Blm OF 03426 – Landshövding", Blekinge museums samlingsdatabas, hämtad 29 mars 2024
https://blm.kulturhotell.se/objects/c32-77124/

Kommentarer om “Blm OF 03426 – Landshövding

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!