Nils Pettersson

Typ av person

Fysisk person

Efternamn

Pettersson

Förnamn

Nils

Levnad (start)

1861

Levnad (slut)

1933

Alternativt namn2

Brev-Pelle

Hem land

Sverige

Hem län

Blekinge

Hem landskap

Blekinge

Hem härad

Medelstad

Hem kommun

Ronneby

Hem socken

Ronneby

Hem ort

Ronneby

Hem gatuadress

Bergsslagsgatan

Födelse land

Sverige

Födelse län

Blekinge

Födelse landskap

Blekinge

Födelse härad

Medelstad

Födelse kommun

Ronneby

Födelse socken

Ronneby

Födelse ort

Ronneby

Födelse gatuadress

Bergsslagsgatan

Kön

Man

Verksamhet / yrke

Brevbärare, Bygdefotograf

Anmärkning

Anteckningar om namn och namnformer
Kallades för "Brev-Pelle".

Biografi/Historik
Nils "Brev-Pelle" Pettersson är något av en levande legend i Ronneby. Han föddes 1861 i Ronneby som son till bonden Peter Nilsson och hans hustru Elin Johansdotter. Brev-Pelle växte upp och övertog föräldrahemmet på Bergslagsgatan. 1915 gifte han sig, 54-årig, med Anna Augusta Andersson. Han dog den 13 juni 1933. Hon, född 1875, levde in på 1960-talet.

Brev-Pelle var inte bara stadens brevbärare. Han var även känd för sitt naturintresse. Många brunnsgäster valde att gå in i hans trädgård då de var på väg upp till övre delen av ån eller till ett besök på Lycksalighetens ö. Det var en tät miljö intill Sveriges mest blodsbesudlade mark.

Brev-Pelle rörde sig med naturlighet i staden. Han hade självklara kontakter med människorna oavsett deras sociala ställning. Han kom som få andra in på gårdar. Det märks i hans foton. Han fotograferar gärna, men är ofta slarvig i uppbyggnaden av bilden och bildernas tillstånd visar att han inte var så noggrann i processen. Likafullt ger han med sina bilder en annorlunda vy av Ronneby kring sekelskiftet.

I början av 1960-talet, då huset på Bergslagsgatan stod obebott och alltmer förföll, fick gymnasisterna Karl-Axel Björkquist och Thomas Persson stadens tillåtelse att ta vara på föremål och detaljer i huset. Annat såldes på auktion. Så skingrades men bevarades Brev-Pelles kvarlåtenskap.

En dragkamp uppstod melllan ungdomarna och hembygdsvårdarna/samlarna Torsten Reitz och Albert Månsson. Samlingen av fotografiska glasnegativ delades så att en del hamnade i hembygdsföreningens ägo, medan en annan del under 1980-talet tillfördes länsmuseet.

Delningen har försvårat identifieringen av fotona. De så kallade Brev-Pelle bilderna måste ha minst tre upphovsmän. Ett foto taget på Brev-Pelle som liten är troligtvis häradshövdingen Albert Lilienberg(Blm 90 252). Det finns även ett stort antal foton tagna i professionell miljö och ataljé där Brev-Pelle inte kan vara fotograf. Ett flertal kan kopplas till porträttfotografen Anna Jönsson, och därför kan man på goda grunder tillskriva henne en stor del av fotona, då vissa är även tagna efter Brev-Pelles död.

(Källa: Utställningstext till en utställning om Brev-Pelle och Anna Jönsson, i samarbete mellan Ronnebyortens hembygdsförening och Blekinge läns museum.)
Objekttyp:

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!