Olga Segerberg, Karlskrona

Beskrivning:Olga Segerberg, (1868-1951), var född i Häggum i Västergötland. Föräldrarna hette Kajsa Jonsdotter (född 1833) och Fredrik Larsson (född 1828). Det fanns fyra döttrar och tre söner i familjen, som 1874 flyttade till Stenstorp.
Olgas syster Malvina (1862-1914) gifte sig 1884 med Olof Andersson (1835-1901) och 1886 bosatte de sig i Arvika. Olof var sedan länge fotograf och troligen tog han över Augusta Chytraeus´ fotoateljé på Storgatan 25. Olof Andersson återvände till sina hemtrakter efter att ha flyttat runt och haft fotoateljéer på många olika platser i Sverige och eventuellt i Norge. Han var från Arvika landsförsamling. 1890 flyttade även Olga med föräldrarna till Arvika och de bodde på tomt nr 76 och senare nr 79. Det var nu Olga tog namnet Segerberg och Stenstorp noteras felaktigt som hennes födelseort i kyrkböckerna. Olga arbetade som fotografbiträde hos sin svåger Olof Andersson.
1892 flyttade Olga till Karlskrona och 6 februari samma år annonserade hon i Blekinge Läns Tidning att hon öppnat en fotoateljé i staden. Där står ”i besittning af en nära 10-årig praktik i såväl in- som utlandet, och med tillgodoseende af den senare tidens gjorda uppfinningar inom denna bransch, ser jag mig i stånd till att kunna garantera ett både välgjordt, hållbart och billigt arbete.” Öppettiderna var vardagar mellan 9 och 16 och söndagar 12 till 15. Olga tog foton av militärer men även andra porträtt. På kortens framsida står hennes namn och Westra Prinsgatan 17 Karlskrona. Intressant är hennes uppgift att hon praktiserat så länge. 1882 var hon 14 år och bosatt hemma i Stenstorp. Det kan ju vara så att hon gick i lära hos Olof Andersson som befann sig där från 1882 och fram till flytten till Arvika. Uppgifterna om hans olika vistelseorter varierar och jag har inte undersökt det närmare. I det här sammanhanget är bara hans anknytning till Olga och hennes familj relevant.
Olga återvände till Arvika och återtog arbetet som fotografbiträde hos sin svåger i fotoateljén på Storgatan 25 på tomt 89. När han dog 1901 fortsatte hustrun Malvina verksamheten några år. Olga uppgavs som innehavare av fotoateljén redan 1901 och säkert är att hon blev den viktigaste fotografen. Hon fotograferade gärna gator och torg i Arvika och vykort. Hennes arbete var av mycket hög fotografisk klass och det gällde inte minst stadsmiljöerna. 1911 blev hon medlem i Svenska fotografers förbund. Hon hade flera filialer bl. a i Charlottenberg, Åmotfors och Färgelanda. I Färgelanda arrenderade hon en ateljé. Hösten 1916 fick FKPR (Föreningen för kvinnans politiska rösträtt) ha sina möten gratis i denna lokal.
Olga Segerberg blev en välkänd och betrodd fotograf i Arvika. I katalogen till den stora Arvikautställning 1911 står: ”Ensamrätt till fotografering inom utställningen är öfverlämnad till O. Anderssons fotografiatelier, innehafvare fröken Olga Segerberg, till hvilken en hvar som önskar fotografier tagna af sin utställning, äger att hänvända sig.” Om utställare ville ha en annan fotograf gick det bra men han måste ha tillstånd av Olga Segerberg. Man kan notera att firman fortfarande går under namnet O. Andersson fastän Olof varit död i nio år.
Brodins bok om Arvika innehåller över 70 foton som Olga Segerberg tagit. Bland dem finns interiörer från konstnärers och andra välkända arvikabors hem. Det historiska bildmaterialet i Arvikas nya kulturmiljöprogram (2021) är till stor del från Olga. I databasen Rötter, Porträttfynd finns sju fotografier från tiden i Karlskrona och 26 från Färgelanda varav två är daterade till 1919 och 1920. Det finns inte något fotografi i Olga Segerbergs namn från Arvika men det finns 234 som tagits av O. Andersson och 39 av O. Andersson Atelier. Åtminstone de senare är många från Olgas tid. Inte heller i Wermlandsbilder.se finns några foton i Olgas namn men 17 från O. Andersson. Det är svårt att veta vilka fotografier som tagits av Olga Segerberg, eftersom det ju dröjde länge innan hon ändrade firmanamnet till sitt eget.
Olga var samhällsengagerad och deltog i kampen för kvinnlig rösträtt. Hon var en tid ordförande i Arvikas FKPR. Hon var även medlem i Fredrika Bremerförbundet. Olga satt i styrelsen för föreningar som V.a Värmlands djurskyddsförening och Föreningen Födelsedagsgåvan, som arbetade för att skaffa en fastighet för äldre mindre bemedlade. Hon hade en fosterdotter, född i Stockholm, som hon senare adopterade.
Från 1896 bodde Olof Andersson med familj och de tre fotografbiträdena Brita Crona, Olga Segerberg och Anna Jansson samt någon piga på Viksgatan 13 på tomt 132. Anna Jansson flyttade därifrån och startade egen fotoateljé. Brita Crona (1869-1951) hade Olga troligen lärt känna under tiden i Karlskrona. 1894 flyttade Brita med sina föräldrar till Arvika och även de bodde en tid på Viksgatan 13. Brita arbetade som fotografbiträde hos Olof Andersson och fortsatte som fotograf hos Olga. Omkring 1918 inledde hon sin nya bana som barnavårdsinspektris. Brita var mycket socialt och politiskt engagerad och en ivrig rösträttsförkämpe.
Huset på Viksgatan 13, som kallades Segerbergsgården, var en tvåvåningsbyggnad i trä med plats för flera familjer. 1928 flyttade Olga och Brita därifrån till Storgatan 25 där fotoateljén fanns. När Olga 1935 hade förvärvat Rydbergs ateljé på Köpmangatan 7 flyttade hon dit och Brita återvände till Viksgatan. Sin sista tid, innan hon dog 1951, bodde Brita på Höglunda 9, Arvikas ålderdomshem. 1938 hade Olga att flyttat tillbaka till Segerbergsgården som hon ägde till hälften. Systersonen Folke var ägare till den andra hälften. När Olga avslutade sitt långa arbetsliv som fotograf är oklart. Hon var 67 år när hon förvärvade Rydbergs fotoateljé. Olga Segerberg avled 1951 och ligger begravd på Arvikas kyrkogård.
Sammanställning av Majken Magnusson.

Hem land:Sverige

Hem län:Blekinge

Hem ort:Karlskrona

Grupperingar

Relaterade objekt: 1 stycken


Källhänvisning

Showing qrtag“Olga Segerberg, Karlskrona”, Blekinge museums samlingsdatabas, hämtad 28 mars 2024
https://blm.kulturhotell.se/individuals/c32-551/

Kommentarer om “Olga Segerberg, Karlskrona

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!